Tradiční americký kukuřičný nákyp: Srdce jižanských svátečních stolů

Publikováno 08.04.2025
Hashtagy článku: #ŽádnéNicNásNenapadlo
reklama
Rate this post

Ingredience:

reklama

Pro kukuřičný chléb:

  • 2 šálky kukuřičné mouky
  • 1 šálek hladké mouky
  • 1 lžíce prášku do pečiva
  • 1 lžička soli
  • 2 šálky podmáslí
  • 2 velká vejce
  • 1/4 šálku rostlinného oleje

Pro nákyp:

  • 1 dávka připraveného kukuřičného chleba (asi 8 šálků po rozdrcení)
  • 1 šálek jemně nasekaného celeru
  • 1 šálek jemně nasekané cibule
  • 1 šálek jemně nasekané zelené papriky
  • 1/2 šálku nesoleného másla (1 tyčinka)
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 4 šálky kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 2 lžičky sušené šalvěje
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Volitelně: nasekaná čerstvá petrželka na ozdobu

Postup:

  1. Příprava kukuřičného chleba:
    • Předehřejte troubu na 220 °C a vymažte pekáč o rozměrech 23×33 cm nebo litinovou pánev.
    • Ve velké míse smíchejte kukuřičnou mouku, hladkou mouku, prášek do pečiva a sůl.
    • V jiné míse prošlehejte podmáslí, vejce a rostlinný olej.
    • Spojte mokré a suché ingredience a míchejte, dokud se nespojí.
    • Těsto nalijte do připravené formy nebo pánve.
    • Pečte 20–25 minut, dokud povrch nezezlátne a špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Nechte vychladnout.
  2. Příprava nákypu:
    • Předehřejte troubu na 175 °C.
    • Rozdrobte vychladlý kukuřičný chléb do velké mísy.
    • Na velké pánvi rozpusťte máslo na středním ohni.
    • Přidejte nasekaný celer, cibuli a zelenou papriku. Restujte 5–7 minut, dokud zelenina nezměkne a nezesklovatí.
    • Přidejte nasekaný česnek a restujte další minutu.
    • Směs zeleniny přidejte k rozdrcenému kukuřičnému chlebu a promíchejte.
    • Přidejte sušenou šalvěj a tymián, dobře promíchejte.
    • Postupně přilévejte vývar a míchejte, dokud směs nedosáhne požadované vlhkosti. Možná nevyužijete všechen vývar.
    • Osolte a opepřete podle chuti.
  3. Pečení nákypu:
    • Směs přendejte do vymazaného pekáče o rozměrech 23×33 cm.
    • Přikryjte alobalem.
    • Pečte 30 minut, poté odstraňte alobal a pečte dalších 15–20 minut, dokud povrch nezezlátne a nákyp nebude prohřátý.
    • Před podáváním můžete posypat nasekanou čerstvou petrželkou.

Rate this post
Autorský
článek



Co si o tom myslíte?
Diskuze
Doporučené k přečtení