Vepřové kotlety zapečené se zelím a bramborami

Publikováno 08.04.2025
Hashtagy článku: #ŽádnéNicNásNenapadlo
reklama
Rate this post

Suroviny:

reklama
  • 4 vepřové kotlety s kostí
  • 1 plechovka (765 g) kysaného zelí, scezeného
  • 3 středně velké brambory, nakrájené na plátky
  • 1 malá cibule, nakrájená na plátky
  • 1 jablko, oloupané a nasekané (volitelné, pro sladší chuť)
  • 120 ml kuřecího vývaru
  • 1 lžička kmínu (volitelné)
  • 1/2 lžičky mletého černého pepře
  • 1 lžíce hnědého cukru (volitelné)
  • 1 lžíce oleje nebo másla

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 175 °C.
  2. Na pánvi rozehřejte olej nebo máslo na středně vysokou teplotu. Vepřové kotlety osolte a opepřete, poté je z obou stran dozlatova opečte. Odložte je stranou.
  3. V vymazané zapékací míse vytvořte vrstvy z plátků brambor, cibule a případně jablka.
  4. Na tuto směs rovnoměrně rozprostřete scezené kysané zelí. Posypte kmínem, mletým pepřem a případně hnědým cukrem. Zalijte kuřecím vývarem.
  5. Navrch položte opečené vepřové kotlety.
  6. Přikryjte mísu alobalem nebo pokličkou a pečte v předehřáté troubě 60 minut. Poté odstraňte kryt a pečte dalších 15 minut, aby maso získalo zlatavou barvu.

Tipy pro dokonalý pokrm:

  • Výběr masa: Pro tento recept jsou ideální vepřové kotlety s kostí, které zůstávají šťavnaté a mají výraznější chuť.
  • Přidání jablka: Pokud preferujete sladší tóny v pokrmu, přidejte nasekané jablko. To dodá pokrmu jemnou sladkost a harmonizuje s kyselostí zelí.
  • Kmín pro tradiční chuť: Kmín je typickým kořením v kombinaci s vepřovým masem a zelím, dodává pokrmu autentickou chuť.

Spojení vepřového masa a kysaného zelí má hluboké kořeny ve středoevropské kuchyni, zejména v německé a české tradici. Tento pokrm byl oblíbený pro svou dostupnost surovin a schopnost zasytit. Kysané zelí bylo ceněno pro své konzervační vlastnosti a vysoký obsah vitamínu C, což bylo důležité zejména v zimních měsících.


Rate this post
Autorský
článek



Co si o tom myslíte?
Diskuze
Doporučené k přečtení