Protože zisk je "až" na prvním místě.
Aby toho ovšem docílili, je potřeba spousta dalších chemických látek.
A ne jinak je tomu u výborně chutnajícíh hranolek z tohoto oblíbeného fast foodu. McDonald před nějakým časem vydal videa, na kterých je vidět celý proces výroby jejich pokrmů od prvotní suroviny až po finální produkt.
A z čeho se tedy tyto speciální hranolky skládají? Zdrojem jsou oficiální nutriční údaje na stránkách McDonalds k datu 29.11.2014
1. Brambory (ty by tam asi měly být, na tom se shodneme)
2. Sůl (to by ještě šlo)
3. Řepkový olej (a teď začínáme)
4. Hydrogenovaný sojový olej (tohle je zřejmě základ úspěchu)
5. Sojový olej (aby těch olejů nebylo málo)
6. "Přirodní příchuť" (vyrobená za pomoci hydrolýzy prvotně z přírodních surovin, což je ale opět chemický proces, při kterém většinou vzniká i volná forma glutamátu sodného, což je zvýrazňovač chuti - aneb jak se říká, ať je na tom talíři cokoliv, ale hlavně aby "šmakovalo")
7. Dextróza (forma cukru)
8. Kyselina sodnopyrofosfátová (údajně pro zachování zlatavé barvy - díky tomuto pamlsku vypadají tak pěkně)
9. Kyselina citrónová (konzervační látka s pěkným názvem)
10. Dimetyl polysiloxán (zabraňuje tvorbě pěny - běžně se totiž stává, že vám hranolka na stole vypění)
11. - 14. Směs rostlinných olejů na smažení (řepkový, kukuřičný, sojový, hydrogenovaný sojový - však to znáte, nejlépe použít všechny druhy co existují, aby to pořádně "prskalo")
15. TBHQ - Terciální butylhydrochinon (konzervační látka s děsivým názvem)
S tímto receptem již stačí jen navštívit malou chemičku a můžete si stejně lahodné hranolky udělat i doma. A nebo počkat na Láďu Hrušku až je vymyslí ze slupek od banánů...
Podívejte v oficiálním videu McDonalds na celý proces výroby.
autor: c