Zelené fazolky a brambory se slaninou a ranch dresinkem: Tradiční recept s moderním nádechem

Publikováno 08.04.2025
Hashtagy článku: #ŽádnéNicNásNenapadlo
reklama
Rate this post

Ingredience:

reklama
  • 1 libra (cca 450 g) čerstvých zelených fazolek, očištěných
  • 1 libra (cca 450 g) baby brambor, rozpůlených nebo rozčtvrcených
  • 6–8 plátků slaniny, nakrájených na menší kousky
  • 1 balíček suché směsi na ranch dresink (cca 28 g)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • Sůl a pepř podle chuti
  • 1 lžička česnekového prášku (volitelně)
  • ¼ šálku nastrouhaného parmazánu (volitelně na ozdobu)
  • Čerstvá petrželka na ozdobu

Postup:

  1. Příprava slaniny:
    • Na velké pánvi osmažte nakrájenou slaninu na středním ohni dozlatova a dokřupava.
    • Hotovou slaninu přendejte na talíř vyložený papírovými utěrkami, aby se odsál přebytečný tuk. V pánvi ponechte asi 1–2 lžíce vypečeného tuku.
  2. Vaření brambor:
    • Do pánve s vypečeným tukem přidejte baby brambory.
    • Opékejte je na středním ohni za občasného míchání, dokud nezezlátnou a nezměknou (asi 10–15 minut). Pro urychlení vaření můžete pánev přikrýt pokličkou.
    • Ochuťte solí, pepřem a česnekovým práškem, pokud jej používáte.
  3. Příprava zelených fazolek:
    • Zatímco se brambory vaří, přiveďte v hrnci vodu k varu a blanšírujte zelené fazolky po dobu 3–4 minut.
    • Poté je sceďte a ihned přendejte do mísy s ledovou vodou, aby si zachovaly křupavost a jasně zelenou barvu.
  4. Spojení ingrediencí:
    • Když jsou brambory hotové, přidejte k nim scezené fazolky.
    • Pokapejte vše olivovým olejem a posypte suchou směsí na ranch dresink.
    • Důkladně promíchejte, aby se všechny ingredience rovnoměrně obalily kořením.
    • Vařte další 3–5 minut, aby se chutě propojily.
  5. Dokončení pokrmu:
    • Přidejte křupavou slaninu zpět do pánve a jemně promíchejte.
    • Podle chuti můžete pokrm posypat nastrouhaným parmazánem a čerstvou nasekanou petrželkou.
  6. Podávání:
    • Podávejte teplé jako přílohu k vašemu oblíbenému hlavnímu chodu nebo jako samostatný pokrm.

Tipy pro dokonalý pokrm:

  • Výběr brambor: Pro tento recept jsou ideální baby brambory, jako jsou červené nebo odrůda Yukon Gold, protože dobře drží tvar a mají jemnou chuť.
  • Alternativa zelených fazolek: Pokud nemáte čerstvé fazolky, můžete použít i mražené. Ty není třeba blanšírovat; stačí je přidat přímo k bramborám a prohřát.
  • Přizpůsobení chuti: Pro pikantnější variantu přidejte špetku drcených chilli vloček nebo několik kapek pálivé omáčky.
  • Vegetariánská verze: Pro bezmasou variantu vynechejte slaninu a místo vypečeného tuku použijte více olivového oleje nebo rostlinného másla.

Rate this post
Autorský
článek



Co si o tom myslíte?
Diskuze
Doporučené k přečtení