reklama
Ingredience:
reklama
- 1 libra (cca 450 g) čerstvých zelených fazolek, očištěných
- 1 libra (cca 450 g) baby brambor, rozpůlených nebo rozčtvrcených
- 6–8 plátků slaniny, nakrájených na menší kousky
- 1 balíček suché směsi na ranch dresink (cca 28 g)
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl a pepř podle chuti
- 1 lžička česnekového prášku (volitelně)
- ¼ šálku nastrouhaného parmazánu (volitelně na ozdobu)
- Čerstvá petrželka na ozdobu
Postup:
- Příprava slaniny:
- Na velké pánvi osmažte nakrájenou slaninu na středním ohni dozlatova a dokřupava.
- Hotovou slaninu přendejte na talíř vyložený papírovými utěrkami, aby se odsál přebytečný tuk. V pánvi ponechte asi 1–2 lžíce vypečeného tuku.
- Vaření brambor:
- Do pánve s vypečeným tukem přidejte baby brambory.
- Opékejte je na středním ohni za občasného míchání, dokud nezezlátnou a nezměknou (asi 10–15 minut). Pro urychlení vaření můžete pánev přikrýt pokličkou.
- Ochuťte solí, pepřem a česnekovým práškem, pokud jej používáte.
- Příprava zelených fazolek:
- Zatímco se brambory vaří, přiveďte v hrnci vodu k varu a blanšírujte zelené fazolky po dobu 3–4 minut.
- Poté je sceďte a ihned přendejte do mísy s ledovou vodou, aby si zachovaly křupavost a jasně zelenou barvu.
- Spojení ingrediencí:
- Když jsou brambory hotové, přidejte k nim scezené fazolky.
- Pokapejte vše olivovým olejem a posypte suchou směsí na ranch dresink.
- Důkladně promíchejte, aby se všechny ingredience rovnoměrně obalily kořením.
- Vařte další 3–5 minut, aby se chutě propojily.
- Dokončení pokrmu:
- Přidejte křupavou slaninu zpět do pánve a jemně promíchejte.
- Podle chuti můžete pokrm posypat nastrouhaným parmazánem a čerstvou nasekanou petrželkou.
- Podávání:
- Podávejte teplé jako přílohu k vašemu oblíbenému hlavnímu chodu nebo jako samostatný pokrm.
Tipy pro dokonalý pokrm:
- Výběr brambor: Pro tento recept jsou ideální baby brambory, jako jsou červené nebo odrůda Yukon Gold, protože dobře drží tvar a mají jemnou chuť.
- Alternativa zelených fazolek: Pokud nemáte čerstvé fazolky, můžete použít i mražené. Ty není třeba blanšírovat; stačí je přidat přímo k bramborám a prohřát.
- Přizpůsobení chuti: Pro pikantnější variantu přidejte špetku drcených chilli vloček nebo několik kapek pálivé omáčky.
- Vegetariánská verze: Pro bezmasou variantu vynechejte slaninu a místo vypečeného tuku použijte více olivového oleje nebo rostlinného másla.