Krémová houbová polévka: Hřejivá klasika s bohatou chutí a blahodárnými účinky

Publikováno 31.03.2025
Hashtagy článku: #ŽádnéNicNásNenapadlo
reklama
Rate this post

Suroviny:

reklama
  • 500 g čerstvých hub (žampiony, hřiby nebo jejich směs)
  • 1 středně velká cibule, jemně nasekaná
  • 2 stroužky česneku, prolisované
  • 3 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 l zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžička sušeného tymiánu nebo několik snítek čerstvého
  • Sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti
  • Čerstvá petrželka na ozdobu
  • Krutony nebo čerstvé pečivo k podávání

Postup:

  1. Houby důkladně očistěte a nakrájejte na menší kousky.
  2. V hrnci rozehřejte máslo na středním plameni. Přidejte nasekanou cibuli a restujte ji, dokud nezesklovatí. Poté přidejte prolisovaný česnek a krátce orestujte, aby se uvolnila jeho vůně.
  3. Přisypte nakrájené houby a tymián. Směs osolte, opepřete a za občasného míchání restujte, dokud houby nezměknou a neuvolní svou šťávu, což trvá přibližně 10 minut.
  4. Posypte směs hladkou moukou a důkladně promíchejte, aby se mouka rovnoměrně rozprostřela. Restujte další 2 minuty, aby mouka získala zlatavou barvu.
  5. Postupně zalijte směs vývarem za stálého míchání, aby nevznikly hrudky. Přiveďte polévku k varu, poté snižte teplotu a nechte mírně probublávat asi 15 minut, aby se chutě propojily a polévka mírně zhoustla.
  6. Pomocí tyčového mixéru polévku rozmixujte do hladké konzistence. Pokud preferujete polévku s kousky hub, část před mixováním odeberte a následně vraťte do hrnce.
  7. Přilijte smetanu ke šlehání, promíchejte a krátce prohřejte, ale již nevařte, aby se smetana nesrazila. Podle potřeby dochuťte solí a pepřem.
  8. Polévku servírujte horkou, ozdobenou nasekanou čerstvou petrželkou. Skvěle se k ní hodí krutony nebo čerstvé křupavé pečivo.

Tipy pro dokonalou polévku:

  • Výběr hub: Použití různých druhů hub, jako jsou žampiony, hřiby či lišky, dodá polévce komplexnější chuťový profil.
  • Zahuštění: Pro bezlepkovou variantu lze mouku nahradit bramborem nakrájeným na malé kostičky, který polévku přirozeně zahustí.
  • Dochucení: Přidání špetky muškátového oříšku nebo kapky kvalitního sherry může polévce dodat zajímavý chuťový rozměr.

Rate this post
Autorský
článek



Co si o tom myslíte?
Diskuze
Doporučené k přečtení