Křupavý pečený květák: Lahodná a zdravá pochoutka

Publikováno 10.03.2025
Hashtagy článku: #ŽádnéNicNásNenapadlo
reklama
3.7/5 - (14 votes)

Ingredience:

reklama

Pro květák:

  • 1 středně velká hlávka květáku, rozebraná na menší růžičky
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1/3 šálku strouhaného parmazánu (volitelné, pro extra křupavost)
  • 1/2 šálku strouhanky (ideálně panko pro větší křupavost)
  • 1/2 lžičky česnekového prášku
  • 1/2 lžičky uzené papriky (volitelné)
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky mletého černého pepře

Pro dip (volitelné):

  • 1/2 šálku majonézy nebo řeckého jogurtu
  • 1 lžíce pálivé omáčky (dle chuti)
  • 1 lžička medu nebo javorového sirupu
  • 1/4 lžičky česnekového prášku
  • Špetka soli a pepře

Postup:

  1. Předehřátí trouby: Předehřejte troubu na 220 °C. Plech vyložte pečicím papírem nebo silikonovou podložkou pro snadné čištění a zabránění přichycení.
  2. Příprava květáku: Omyjte květák a osušte jej kuchyňskou utěrkou. Rozdělte jej na menší, rovnoměrně velké růžičky pro stejnoměrné pečení.
  3. Obalení květáku: Větší míse promíchejte květákové růžičky s olivovým olejem, aby byly rovnoměrně pokryty. V jiné misce smíchejte strouhanku, parmazán (pokud používáte), česnekový prášek, uzenou papriku, sůl a pepř. Tuto směs nasypte na květák a důkladně promíchejte, aby se koření a strouhanka přichytily ke všem růžičkám. Pro lepší přilnavost můžete směs jemně přitlačit.
  4. Pečení: Obalené růžičky rozprostřete v jedné vrstvě na připravený plech. Dbejte na to, aby se nepřekrývaly, což zajistí rovnoměrné pečení a křupavost. Pečte v předehřáté troubě 20–25 minut, v polovině pečení růžičky otočte, aby byly rovnoměrně zlatavé a křupavé. Pokud chcete dosáhnout extra křupavosti, můžete na poslední 2–3 minuty zapnout funkci grilu.
  5. Příprava dipu (volitelné): Během pečení květáku smíchejte v misce majonézu nebo řecký jogurt, pálivou omáčku, med, česnekový prášek, sůl a pepř. Ochutnejte a případně upravte koření dle vlastních preferencí. Hotový dip dejte do lednice, dokud nebude květák připraven k podávání.
  6. Servírování: Upečený květák vyjměte z trouby a nechte několik minut vychladnout. Podávejte jej teplý s připraveným dipem nebo jinou oblíbenou omáčkou.

Zdravotně je květák bohatý na vitamíny C a K, obsahuje také kyselinu listovou, vlákninu a antioxidanty. Pravidelná konzumace květáku může přispět ke snížení rizika chronických onemocnění, podporuje trávení a díky nízkému obsahu kalorií je vhodný i pro ty, kteří sledují svůj energetický příjem.

Tento recept na křupavý pečený květák nabízí skvělý způsob, jak zařadit tuto výživnou zeleninu do jídelníčku, a to v chutné a atraktivní formě.


3.7/5 - (14 votes)
Autorský
článek



Co si o tom myslíte?
Diskuze
Doporučené k přečtení