reklama
Ingredience:
reklama
Pro květák:
- 1 středně velká hlávka květáku, rozebraná na menší růžičky
- 3 lžíce olivového oleje
- 1/3 šálku strouhaného parmazánu (volitelné, pro extra křupavost)
- 1/2 šálku strouhanky (ideálně panko pro větší křupavost)
- 1/2 lžičky česnekového prášku
- 1/2 lžičky uzené papriky (volitelné)
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 lžičky mletého černého pepře
Pro dip (volitelné):
- 1/2 šálku majonézy nebo řeckého jogurtu
- 1 lžíce pálivé omáčky (dle chuti)
- 1 lžička medu nebo javorového sirupu
- 1/4 lžičky česnekového prášku
- Špetka soli a pepře
Postup:
- Předehřátí trouby: Předehřejte troubu na 220 °C. Plech vyložte pečicím papírem nebo silikonovou podložkou pro snadné čištění a zabránění přichycení.
- Příprava květáku: Omyjte květák a osušte jej kuchyňskou utěrkou. Rozdělte jej na menší, rovnoměrně velké růžičky pro stejnoměrné pečení.
- Obalení květáku: Větší míse promíchejte květákové růžičky s olivovým olejem, aby byly rovnoměrně pokryty. V jiné misce smíchejte strouhanku, parmazán (pokud používáte), česnekový prášek, uzenou papriku, sůl a pepř. Tuto směs nasypte na květák a důkladně promíchejte, aby se koření a strouhanka přichytily ke všem růžičkám. Pro lepší přilnavost můžete směs jemně přitlačit.
- Pečení: Obalené růžičky rozprostřete v jedné vrstvě na připravený plech. Dbejte na to, aby se nepřekrývaly, což zajistí rovnoměrné pečení a křupavost. Pečte v předehřáté troubě 20–25 minut, v polovině pečení růžičky otočte, aby byly rovnoměrně zlatavé a křupavé. Pokud chcete dosáhnout extra křupavosti, můžete na poslední 2–3 minuty zapnout funkci grilu.
- Příprava dipu (volitelné): Během pečení květáku smíchejte v misce majonézu nebo řecký jogurt, pálivou omáčku, med, česnekový prášek, sůl a pepř. Ochutnejte a případně upravte koření dle vlastních preferencí. Hotový dip dejte do lednice, dokud nebude květák připraven k podávání.
- Servírování: Upečený květák vyjměte z trouby a nechte několik minut vychladnout. Podávejte jej teplý s připraveným dipem nebo jinou oblíbenou omáčkou.
Zdravotně je květák bohatý na vitamíny C a K, obsahuje také kyselinu listovou, vlákninu a antioxidanty. Pravidelná konzumace květáku může přispět ke snížení rizika chronických onemocnění, podporuje trávení a díky nízkému obsahu kalorií je vhodný i pro ty, kteří sledují svůj energetický příjem.
Tento recept na křupavý pečený květák nabízí skvělý způsob, jak zařadit tuto výživnou zeleninu do jídelníčku, a to v chutné a atraktivní formě.