Na přípravu potřebujete:
- 4–6 středně velkých brambor, nakrájených na menší kousky
- 4 silnější vepřové kotlety
- 1 balení ranch koření (suchá směs)
- 1 kostka másla
- 1 polévkovou lžíci mletého česneku
- 1 šálek strouhaného sýra (doporučuje se čedar)
Postup je velmi jednoduchý. Do pomalého hrnce se nejprve vloží nakrájené brambory, na ně se položí syrové vepřové kotlety. Poté se vše posype česnekem, ranch kořením a navrch se položí plátky másla. Hrnec se uzavře a nastaví na nízkou teplotu přibližně na 6 hodin. Před podáváním se na povrch nasype strouhaný sýr a nechá se ještě několik minut roztavit.
„Tenhle recept je naprostý favorit v naší rodině. Je rychlý, snadný a všichni si ho zamilovali,“ píše autorka receptu.
Pomalé vaření má navíc výhodu v tom, že maso zůstává šťavnaté a dokonale křehké. Ranch směs dodá pokrmu charakteristickou chuť, která v kombinaci s česnekem a sýrem vytváří výrazný, ale vyvážený profil.
Pomalé vaření je metoda, která se stala populární především ve Spojených státech v polovině 20. století. Umožňuje připravit jídlo bez neustálého dohledu, a přitom zachovat plnou chuť a výživové hodnoty surovin. Ranch koření, které je jedním z hlavních prvků tohoto receptu, má svůj původ v americkém státě Kalifornie a bylo poprvé vyrobeno v 50. letech. Dnes patří mezi nejpoužívanější kořenící směsi v amerických domácnostech.
Podle kulinářských expertů je kombinace masa, brambor a sýra ideální pro večerní pokrmy, které mají zasytit a zároveň nabídnout komfortní chuť. Recept navíc umožňuje menší obměny – místo kotlet lze použít i kuřecí maso nebo přidat zeleninu, jako je mrkev či hrášek.
Vzhledem k jednoduchosti přípravy a chutnému výsledku není divu, že se tento pokrm těší velké oblibě na sociálních sítích, kde jej lidé často sdílejí jako „záchranu všedního dne“.