Tradiční polské plněné zelné závitky: Gołąbki​

Publikováno 08.04.2025
Hashtagy článku: #ŽádnéNicNásNenapadlo
reklama
4/5 - (2 votes)

Ingredience:

reklama
  • 1 velká hlávka zelí
  • 500 g mletého hovězího masa (nebo směsi vepřového a hovězího)
  • 1 šálek vařené rýže
  • 1 malá cibule, jemně nasekaná
  • 1 vejce
  • 1 lžička česnekového prášku
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky mletého černého pepře
  • 1 plechovka (425 g) rajčatové omáčky
  • 1 plechovka (400 g) krájených rajčat
  • 2 lžíce hnědého cukru
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce rostlinného oleje

Postup:

  1. Příprava zelí: Ve velkém hrnci přiveďte vodu k varu. Odstraňte košťál z hlávky zelí a opatrně oddělte listy, aby zůstaly neporušené. Listy blanšírujte ve vroucí vodě 2–3 minuty, dokud nezměknou. Poté je sceďte a nechte stranou.
  2. Příprava náplně: V míse smíchejte mleté maso, vařenou rýži, nasekanou cibuli, vejce, česnekový prášek, sůl a pepř. Směs důkladně promíchejte.
  3. Plnění listů: Na pracovní plochu položte zelné listy. Do středu každého listu dejte lžíci masové směsi. Přeložte boční strany listu dovnitř a pevně zarolujte, aby náplň zůstala uvnitř.
  4. Příprava omáčky: V samostatné míse smíchejte rajčatovou omáčku, krájená rajčata, hnědý cukr, citronovou šťávu a špetku soli a pepře.
  5. Vaření závitků: Ve velkém hrnci rozehřejte rostlinný olej na středním plameni. Vložte do něj zelné závitky a zalijte je připravenou rajčatovou omáčkou. Přikryjte pokličkou a na mírném ohni duste 1–1,5 hodiny, občas přelévejte závitky omáčkou.
  6. Podávání: Jakmile jsou závitky měkké, sejměte hrnec z ohně a podávejte je teplé, ideálně s bramborami nebo chlebem.

Gołąbki mají v polské kuchyni dlouhou tradici, sahající až do 19. století. Název "gołąbki" v překladu znamená "holoubci", což odkazuje na tvar závitků připomínající malého ptáčka. Původ tohoto pokrmu je spojen s východními oblastmi Polska a pravděpodobně byl ovlivněn tatarskou kuchyní. Podobné pokrmy lze nalézt i v dalších evropských kuchyních, například ukrajinské "holubtsi" nebo ruské "golubtsy".


4/5 - (2 votes)
Autorský
článek



Co si o tom myslíte?
Diskuze
Doporučené k přečtení